Dübörög az őszi répakampány – 2. rész: A szentesi cukorrépa

Idén ősszel is elindultak a répavonatok. A terv: minél több cukorrépát eljuttatni Magyarország utolsó, kaposvári cukorgyárába. A sorozat második cikke a Szentesen feladott répával foglalkozik.

Vörös Egyes viszi az üres kocsikat a szentesi rakodáshoz.

A Csongrádi-sík bő cukorrépa termését, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is Szentesen rakják vonatra. Innen szállítják el vasúton a Rail Cargo Hungaria irányvonatain egészen a kaposvári cukorgyárig. A tehervonatokat Szentes és Szajol között a szolnoki fűtőház klasszik Szergejei mozgatják, tovább, pedig a MÁV-START valamelyik V63 sorozatú villanygépe vontatja, az általában 25-30 kocsi hoszzúságú szerelvényt.

A 120-as Szergej tempózik rakott vonatával Tiszaföldvár és Martfű között.

Az innen induló vonatok, kivétel nélkül a Szentes – Szajol – Ferencváros – Pusztaszabolcs – Dombóvár – Kaposvár utat járják be. Gyakran megfordult már idén a 130-as vonal répavonatainak élén a 001-es őskozák is, de az erre utazók láthatták akár a 108-as, 120-as, 230-as, 231-es, és még néhány másik Szergejt is, amint az üres, vagy a répával megpakolt Eas vagonokat vontatják a kissé egyhangú Nagykunság sík vidékén.

Újra a csodakozák, immár répától sújtva, Nagytőke mellett.

A kezdeti néhány héten a menetrend az volt, hogy mindennap reggel levittek egy üres szerelvényt a szentesi állomásra, majd dél körül, esetenként kora délután elindult visszafelé a vonat az előző napon megrakott szerelvénnyel Szajol felé. Az utóbbi hetekben csökkent a répafeladás intenzitása. Ez főként abból látszik, hogy Kaposvár irányába már csak minden második napon indítanak rakott vonatokat. Így egyik napon üres szerelvénnyel érkezik meg Szentesre a Szergej, majd miután azt megrakták, viszi el másnap a répával terhelt elegyet. A kettő között többnyire gépmenetben fordul meg Szentes – Szolnok közt a mozdony, és ilyenkor általában másik gép is áll be a fordába, de akadt már olyan is, hogy a szentesi fűtőházban éjszakázott a kozák nagyvas, ha épp nem volt rá szükség máshol, vagy nem lett betervezve neki napivizsga.

Legyen egy Gigantos is. Lágymányoson halad az édesség Kaposvár felé.

A tervek szerint a sorozat folytatása hamarosan következik. A cikk előző része, mely a lepsényi répavonatokról szól, itt érhető el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *