Folytatódik az őszi répakampány – 3. rész: A szikáncsi répavonat

Idén ősszel is elindultak a répavonatok. A terv: minél több cukorrépát eljuttatni Magyarország utolsó, kaposvári cukorgyárába. A sorozat harmadik cikke a Szikáncsról induló répaszállítással foglalkozik.

Szikáncs felé ballag a 145-ös kozák és üres vonata a 130-as bezárt szakaszán.

A Dél-Alföld másik jellegzetes cukorrépa feladóhelye Szikáncson található. Innen, a 130-as vasútvonal mára már szünetelő személyforgalmú szakaszáról indítja a Rail Cargo Hungaria szergejes irányvonatait Kaposvár felé. Szikáncs valaha vasútállomásként üzemelt, később megállóhellyé szolidult, jelenleg csak egy rakodóvágány üzemel itt.

A Tisza-hídon dübörög a répával megpakolt tehervonat, a napnyugta előtti utolsó napsugaraktól megvilágítva.

A település közigazgatásilag Hódmezővásárhelyhez tartozik, mióta 2009 decemberében, a menetrendváltáskor megszűnt a személyforgalom Vásárhely és Makó közt, nem történik túl sok érdekesség. Szinte csak az őszi répaszezonban van errefelé mozgolódás, ilyenkor általában heti egy-két alkalommal indít innen az RCH a Hódmezővásárhely – Szeged-Rendező – Kiskunfélegyháza – Kiskunhalas – Bátaszék – Dombóvár irányon át Kaposvárra cukorrépával megrakott tehervonatot.

A hídról leérve siet Algyőre a Szergej, hogy átadhassa a vágányutat a Szeged felől érkező személyvonatnak.

Nekem múlt hétvégén volt szerencsém tetten érni a logisztikai műveletet. Szombat délelőtt hozott a 145-ös Szergej egy 20 vagonból álló üres szerelvényt Hódmezővásárhelyre, majd miután ott felvett még hat további kocsit, gördült át Szikáncsra. A rakodás másnap reggelre megtörtént, ekkor jött vissza a vonatért az előző napon gépmenetben távozó mozdony, majd késő délután megindult a feldolgozásra váró kristálycukor alapanyaggal Vásárhelyen át Szeged-Rendezőbe.

A sorozat korábbi cikkei: a lepsényi MMV vonatokról itt érhető el, a szentesi Cargós répáról ide kattintva olvashattok. A további folytatások tervezés alatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *