Idén is kigördült a Golden Eagle Danube Express

Most szombaton, idén először és egyetlen alkalommal, elindult hét napos, fél Európát bejáró Balkán-körüli útjára a Golden Eagle Danube Express a Balkan Odyssey nevezetű luxusvonatával.

Idén a korábbi évekkel ellentétben, a kialakult kedvezőtlen politikai helyzet, és a menekültválság miatti, a Balkán térség kedvezőtlenné vált megítélése miatt mindössze egyetlen Golden Eagle indult útjára. Pedig év elején a tervek még arról szóltak, hogy a szokásoknak megfelelően több útvonalon, számos luxusvonat fog közlekedni. Elmaradt sajnos a júniusi Hellenic Treasures, mely a Budapest – Keszthely – Ljubljana – Szarajevó – Mostar – Belgrád – Szófia – Szaloniki – Athén utat tette volna meg, valamint hiába várták a lelkes vasútfotósok a júliusi Balkan Odysseyt, és az augusztusra tervezett Treasures of Eastern Europe névre hallgató, Velence – Prága – Zittau – Berlin – Gdansk – Zakopane – Krakkó – Bécs – Keszthely – Budapest különvonatot is.

A képen a lajosmizsei körüljárást követően halad Táborfalva felé a szerelvény.

De azért szerencsére szeptember második szombatján nem maradtunk látnivaló nélkül. Aki a 142-es, Budapest – Lajosmizse – Kecskemét vasútvonal mentén járt jó időben, az megcsodálhatta a 17-es Nohab által húzott nem mindennapi szerelvényt. A vonat 10:30-kor indult a Nyugati pályaudvarról, majd a Felsőlajos és Lajosmizse közt található Lajos-tanyához vitte vendégeit, ahonnan délután folytatta útját Kecskeméten, Szolnokon át a román határ felé. Az utasok az egyhetes luxus vonatút alatt a Budapest – Kecskemét – Szolnok – Kürtös – Segesvár – Brassó – Giurgiu – Veliko Tarnovo – Plovdiv – Szófia – Belgrád – Doboj – Mostar – Szarajevó – Zágráb – Ljubljana – Nova Gorica – Velence (még leírni is hosszú) útvonalat járják be. A magyarországi szakaszon, Budapest – Kecskemét között az M61,017-es Nohab, majd a Kecskemét – Kürtös úton a MÁV 432 241-es “Papagáj” festésű Szilije húzta a 11 kocsis szerelvényt, melyben most debütált a Nosztalgia Kft. új generátorkocsija, ami az ilyen hosszú vonatok zavartalan áramellátását is biztosítja.

A luxusvonat vagonjai szerelvénymenetben fognak visszatérni a Vasúttörténeti Parkba, várhatóan 2017.09.16-án délelőtt, a Velence – Ljubljana – Őrihódos – Budapest útvonalon.


Egy kis helyesbítés: A szombati különvonatban az új, Bohemia névre keresztelt luxuskocsi mutatkozott be első hivatalos útjaként. A generátorkocsi az augusztusi itthoni és külföldi futópróbákon kísérőkocsiként, a szükséges tesztek miatt vett részt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *