Nyilvános az év végi Nohab Ünnep programja

December 30-án, harmadik alkalommal kerül megrendezésre Tapolcán a Nohab Ünnep. A nyolc mozdony ugyanaz, az újdonság: két különvonat is indul a Balaton két partján át.

2015.12.22-én a Négyes Nohab torzójának Tapolcára való költöztetésének alkalmából, úgynevezett Hatosfogat névre hallgató, 6 darab M61-es mozdony vontatta különvonatot indított a MÁV Nosztalgia Kft. Tavaly már ez az esemény Nyolcasfogattá bővült, és hagyomány teremtődött, mely idén év végén folytatódik. Ismét nyolc Svédacél kel majd útra, de a korábbiakkal ellentétben már két külön szerelvényt alkotva, a Balatont délről, valamint északról megkerülve juttatják el az évről-évre nagyobb számú érdeklődőt Tapolcára, a Nohabok egykori, utolsó honállomására.

A 2016-os Nyolcasfogat száguld Tapolca felé a Tanúhegyek árnyékában.

A tervek szerint mindkét szerelvény egyszerre fog elrajtolni Kelenföldről, hogy fej-fej mellett haladva megkezdjék útjukat. Az egyik a 30a, a másik a 40a-31-30a vasútvonalon át éri el Székesfehérvárt. A “Vulkán gyors” nevű vonatot a 019, 021, 022 és 017-es mozdonyok vontatják a Kelenföld – Székesfehérvár – Balatonfüred – Tapolca útvonalon, míg a másik, úgynevezett “Panoráma gyors” Székesfehérvártól Siófokon és Keszthelyen át éri el az ünnepség helyszínét a 001, 006, 010 és 020-as Nohabokkal az élén. Székesfehérvár és Szabadbattyán közt, a kétvágányú pályának köszönhetően, ismét egymás mellett fog haladni a két, önmagában sem mindennapi különvonat, ezáltal igazi különleges látványt nyújtva az utasoknak és vasútfotósoknak.

Duplicatum Nohabium. Az öt klasszikus, csíkos festésű a fűtőház ablakán tükröződve.

Visszafelé a vonatok megfordított útvonalon közlekednek, a Vulkán a déli parton, a Panoráma pedig az északin át juttatja haza utasait. Így mindenki, aki utazik, megcsodálhatja a télen is rendkívül szép látványt nyújtó Balaton mindkét oldalát.

Tervezett menetrendek:


Vulkán gyors (Budapest – északi part – Tapolca)


Indulás: 08:55 Kelenföld
Indulás: 09:55 Székesfehérvár
Érkezés: 12:27 Tapolca


Vulkán gyors (Tapolca – déli part – Budapest)


Indulás: 16:47 Tapolca
Érkezés: 19:14 Székesfehérvár
Érkezés: 20:13 Kelenföld


Panoráma gyors (Budapest – déli part – Tapolca)


Indulás: 08:55 Kelenföld
Indulás: 09:55 Székesfehérvár
Érkezés: 12:27 Tapolca


Panoráma gyors (Tapolca – északi part – Budapest)


Indulás: 16:47 Tapolca
Érkezés: 19:14 Székesfehérvár
Érkezés: 20:18 Kelenföld


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *