Szergej és Nohab dübörgésétől visszhangzott a Balaton-felvidék

Szombatra és vasárnapra szervezett balatoni retróhétvégét az Államvasút és a Nosztalgia. Menetrend szerinti vonatokkal zúgtak a klasszik Szergejek és a Csillagos Egyes az északi parton.

Retrógép, retrókocsikkal: az Egyes Nohab tempózik Almádiban klasszikus gyorsvonati szerelvényével.

A másik egyes, ezúttal Szergej, szintén egy fülkés vagonokból álló Tekergővel rohan el Arács mellett.

A bajszos 194-es érkezik egy esti sebesvonattal az akarattyai alagúthoz.

1868. július 1-jén, a csődbe ment Magyar Északi Vasút Társaság felvásárlásával kezdte meg működését a Magyar Királyi Államvasutak, a mai MÁV jogelődje. A 150. évforduló alkalmából leporolták az elmúlt időszakban vasútépítéseknél segédkező Egyes Nohabot és a Szolnok környékén, valamint a dunántúli terelésben tehervonatokat továbbító 001-es és 194-es Szergejeket: ez a három dízelmonstrum volt a hétvége főszereplője a Balaton északi partján. Az M61,001 és az M62,001-es gépeknek egy-egy Tekergő gyorsvonatpár jutott feladatul, míg a 194-es Szergej kettőt is fordult egy Kék Hullám szerelvényével és egy villamos-fűtőkocsival a hétvége mindkét napján.

Az idén megszépült szovjet nagyvas mögé egy villamos-fűtőkocsi is került a szerelvény központi energiaellátásának kiszolgáláshoz.

Utolsó vonatával tart Fehérvár felé az első kozák Budataván.

2015-ben, a MÁV M62-es mozdonysorozatának 50 éves jubileuma alkalmából, már tervben volt az első kozák bevetése a tapolcai fővonalon, végül a felújítás csúszása miatt a 265-ös hirdette a Szergejek fél évszázadát. Idén egy újabb retrófestésű géppel gyarapodott az M62-es flotta: a hétvége másik szovjet ikonját, a 194-es Szergejt újították fel Dombóváron, mely szinte rögtön egy kényszerű, nyár eleji javításból érkezett meg a Kék Hullámok élére. Érződött is rajta, hogy nincs rendesen bejáratva, egy-két kisebb döccenés után az utolsó vonatával fekve maradt Zánka-Köveskálon. Kétórás pihenés után végül szerelvényvonatként le tudott közlekedni a betegeskedő dízel és nyolc kocsija.

A Badacsony körül tekereg a Nohab vasárnapi Tekergő gyorsvonatával.

Aszófő és Örvényes között érkezik vissza a tópartra a Szergejes záhonyi Tekergő.

A kétórás zánkai kényszerpihenőnek köszönhetően remek fényekben hagyta el a Balatont a 194-es Szergej.

Az egyes Szergejt egyelőre nem adták vissza Szolnoknak, hétfőn egy homokvonatot továbbított Moha-rakodóról, jelenleg pedig a fehérvári mozdonyszínben várakozik a gép.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *