Tarjáni retró: a két Csörgő mellett Púpos is dolgozott a somosi vonalon

Fogynak az Uzsgyik, a múlt héttől már egy második Csörgő is személyvonatozik a 81-es vonalon, ráadásként hosszú idő után újra Púpos vitte a tarjáni tolatóst.

A 115-ös Csörgő tart kétkocsis személyvonatával Somos felé.
A 110-esnek már csak egy kocsi jutott a múlt héten.
Jobbágyit elhagyva döcög a Mátraalján egy délutáni személy Apc felé.

Az április eleji vágányzárat követően, megtörve az utóbbi évek egyhangúságát, újra személyforgalomba állítottak egy Csörgőt a Hatvan – Somoskőújfalu vonalon. Ennek az elsődleges oka, hogy a fővizsgára küldött motorvonatokkal együtt, a 41 darabos Uzsgyi-flottának a rendelkezésre állása jelentősen leromlott. Jelen állás szerint mindössze 22 jármű alkalmas a menetrend szerinti forgalomra.

Tavaszi repcés tájban érkezik Apc-Zagyvaszántóra egy hatvani személy.
Az esti páros személy is jól mutat a repceföldről nézve.
A helyszín ugyanaz, Pásztó előjelzőjénél hagyja maga mögött a 40-es pályarészt a kora esti somosi személyvonat.

Az első héten a békéscsabai 115-ös érkezett Hatvanba, hogy két csíkos Bhv-val járja a nógrádi fővonalat. Ezt követően került át Ferencvárosból a 110-es Csörgő, ami néhány napig, a 115-ös esedékes javítása alatt, még egyedül dolgozott a somosi fordában. Május elejétől viszont már szinte minden hétköznap mindkét M41-es többször is megfordul a 81-es vonalon.

Érkezés Kisterenyére, klasszikus alak kijárati jelzőkkel.
Csörgő randi Nagybátonyban: a páratlan vonat késése miatt ide tolták el a tari keresztet.
Szerencsére Kisterenye felvételi épülete még rendezett állapotban őrzi korának jellegzetes stílusát.

Időközben a két személykocsit is lecserélték klasszik Bhv-ra, de továbbra sem tudott a Start kettőnél többet kigazdálkodni, így gyakran előfordul, hogy a két Uzsgyi-pótló szerelvényre csak egy-egy kocsi jut, mely még a reggeli csúcson kívüli órákban is jelentős zsúfoltsággal jár az érintett vonatokon.

Alkonyati fényekben hagyja maga mögött Kisterenyét a nap utolsó páros irányú csörgős vonata.
Zagyvaszántó házai között közeledik Selypre a délidei hatvani személy.
Standard tarjáni tolatós remot Dácsiával.

Ha nem lett volna még elég retró a két Csörgő, múlt hét csütörtökön a 224-es Púpos is fordult egyet a tarjáni tolatóssal. A 127-es Szergej az egyes Kozákot helyettesítette Szolnokon míg az a kiskörei híd terhelési próbáján vett részt, Dácsiából pedig csak egyet tudott kiadni aznapra Hatvan, ami Vámosgyörkön dolgozott egész nap. Így a 108-as Szergej került a jászberényi tolatósra, Hatvan Púpja pedig a salgótarjáni ócskavastelepről hozott el öt rakott kocsit, amit még további hárommal egészítettek ki Tarján Külsőn.

A múlt héten hosszú idő után újra Púpos került a tolatósra.
A hangulatos acélgyári iparvágányt is megjárta a pompás gépezet.
Salgótarján Külsőn nyolc kocsira bővült a vonat, ezzel a rövid szerelvénnyel még erőlködnie sem kellett a majd 60 éves mozdonynak.

Az eddigi tapasztalatok alapján a hétköznap közlekedő 5810-5827, 5832-5815, 5834-5823, 5818-5821-es vonatpárokon, és a reggeli pásztói diákvonaton lehet egy jót csörögni a hangulatos nógrádi tájban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *